или какво да правиш в рискови и извънредни ситуации

Дано не ти се налага да отвориш на тази страница, но все пак ето няколко полезни съвета при извънредни ситуации:
112 - това е телефонът, на който да се обадиш при случай на грабеж, пожар, спешна медицинска помощ и др.

Нашите партньори от Sofialive са помислили за теб и са изготвили един голям списък със спешни услуги. Запиши си адреса sofialive.bg/urgent и го покажи на приятелите си!

Спешна медицинска помощ – мястото е Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина Пирогов – 02 915 44 11, (бул. Ген. Тотлебен 21)

Грабеж – внимавай, когато се движиш в града, особено сред много хора, било в градския транспорт или на улицата – дръж под око чантата, телефоните и всичко ценно! Никога не показвай колко пари имаш в себе си!
Ако станеш жертва или свидетел на грабеж, веднага се обади на 112.

Ако намериш загубена вещ, бъди честен и се опитай да я върнеш на собственика й – ако е телефон, обади се на “мама” или “my love”; ако е портфейл с лични документи, незабавно го предай в най-близкото РУП.

Прилошава ти в градския транспорт – най-добре пийнини малко вода и изяж нещо сладко, увери се, че до теб достига достатъчно чист въздух (помоли да се отворят прозорец или застани до отворен такъв). Ако все пак ти е много зле, помоли да ти отстъпят място – човешко е.

Забравил си нещо в таксито свържи се възможно най-бързо с фирмата, с която си пътувал, и им обясни ситуацията.

Загубил си си ключа горе главата! Ако живееш със съквартиранти, те ще ти помогнат. В София има различни фирми, които предлагат денонощни ключарски услуги. Обади се например на Sherlock Bulgaria (тел.: 0888 559 669) или на Кийтекс (тел.: 0886 126 669)

Обир! За да не станеш жертва на обир в общежитията или новата си квартира, непременно смени бравата и внимавай колко души имат ключ за нея. Ако все пак са те ограбили, веднага се обади на 112. Полицейските служители ще те инструктират какво да правиш.

Заседнал си в асансьор а в теб ли е мобилният ти телефон? Огледай се без паника. Обикновено в кабините на асансьорите има лепенка с телефони на сервиз, който го поддържа. Звънни му и спокойно изчакай. Не се препоръчва да се спасяваш сам, особено ако си заседнал между етажите. Ако нямаш телефон, надеждата ти е в някой случайно минаващ съсед, който да ти помогне.

Помощ, кучета! Може да си любител на животните, но точно някои срещи с тези четириноги не би искал да имаш. Колкото и да е редуциран броят им в София, в Студентски град винаги ги е имало достатъчно, за да не се чувстваш в безопасност. Тогава? Въоръжи се със спрей срещу кучета и се научи да го ползваш! Нищо не ти пречи да го носиш в джоба си, дори за собствено спокойствие. Най-важното: не показвай, че се страхуваш!

Внимание, подлез! Подлезите са навсякъде и са особено важни за предвижването в София. Но все още има такива, които не функционират и никак не е препоръчително да се ползват. Такива са подлезът до Централната автогара, Подлезът на ЖП гара Подуене и др.

Съвет: Преди да се втурнеш към подлеза, огледай го – по външния му вид ясно личи дали функционира или не. Внимавай, защото повечето от неизползваемите са опасни!