или какво да правиш, щом за пръв път стъпиш на софийска земя

Ето те и теб! Току-що си слязъл благополучно в София на Централната автогара или жп гара. А сега накъде? И с какво превозно средство? Имаш няколко възможности:

Такси
Напоследък някои автобусни фирми предлагат комбиниран билет за междуградската линия, по която се движат, и за такси в София. Това е добър вариант.  Ако решиш да хванеш свободно такси, непременно провери каква му е тарифата, за да не попаднеш на т.нар. “копърки” – ужасно са скъпи!

Маршрутка
Ако си в посока Студентски град и часът е между 6:30 до към 22:00 ч., най-евтино е да си хванеш маршрутка №5, която спира пред часовника на главния вход на ЖП гарата. Удобно е, особено ако си с багаж, защото не се налага да се прекачваш.
Както се досещаш от името им, маршрутките в София се движат по определени маршрути, но не спират като автобусите на спирки, а само ако има желаещи за слизане и качване. Спират се, както се спира такси – с вдигане на ръка. Качваш се бързичко и си плащаш на шофьора 1,50 лв. за билетчето. То е твоята застраховка – не забравяй да си го вземеш! Щом наближиш мястото, където искаш да слезеш, отрано го съобщи на шофьора. Ако не си сигурен за нещо, винаги може да го попиташ.

Съвет: маршрутките в София се движат бързо и ако не заявиш мястото, където искаш да слезеш, достатъчно рано и достатъчно високо, може да го подминеш.

Автобус
Друг вариант за предвижване до Студентски град е автобус до Орлов мост или до хотел “Плиска” и оттам – автобус 280. Спират точно пред ЖП гарата на бул. Мария Луиза.

От летището до Студентски град можеш да се придвижиш с автобус 84 до хотел “Плиска”, да минеш през подлеза отсреща и да вземеш автобус 280. Ако предпочиташ такси – най-добре иди на гишето в терминал “Пристигащи” и си поръчай оттам, за да не попаднеш на “копърките”.

Съвет: Билет за градския транспорт в София можеш да купиш преди да си се качил в превозното средство (от пунктовете на Центъра за градска мобилност или павилиончетата за вестници), от монтираните в превозните средства автомати или от шофьора. Перфорирането става при качване. Имай предвид, че за обемен багаж ти е нужно второ билетче.

Съвет: Пази си чантите, защото понякога в навалицата стават кражби.

За повече информация виж глава Ъъъ, как да стигна до…