или къде да се разходиш сред природа

Ако си мислиш за София само като за огромен конгломерат, с надвиснали сгради от железобетон и безкрайни шосета асфалт – грешиш. Може да не носи уюта на малките градчета, но тя има своето очарование с парковете и зеленината си. И понеже девизът й е „Расте, но не старее”, колкото и млада да ти изглежда, София пази своите кътчета – любими за разходки на софиянци от преди цели два века.
 
В града
Едно такова място е градинката между ул. Джеймс Баучер и ул. Св. Наум, която е веднага под факултетите по математика и информатика и факултета по физика на СУ „Св. Климент Охридски”. Полянката на хълма там е било любимо място за пикници на кръга „Мисъл”, откъдето София се е виждала като на длан. Огромните стари дървета, още помнят написването на знаменитото стихотворение „Баща ми в мен” от Пенчо Славейков.

Борисовата градина също пази спомени за разходките на елита на обществото. Днес тя е централният парк на София, който е истински оазис сред автомобилната джунгла. Пълна с уникални растения от цял свят, птици, катерички и глъч на деца. На самия й вход е изкуственото езеро Ариана, което през зимата се превръща в открита ледена пързалка. Срещу него е паметникът на цар Борис ІІІ Обединител, на чието име е кръстен паркът.

В Борисовата градина се намират националният стадион “Васил Левски” и стадион “Българска армия”; има тенискортове, колодрум, конна база и др. На около километър навътре се намира откритият басейн “Мария Луиза”. Паркът има много алеи, част от които са асфалтирани, а от страни им са разположени десетки бюстове на български революционери, народни будители, писатели и поети. Като подминеш трите централни алеи, ще стигнеш до езерото с водните лилии. Малко над него по пътечките в посока Плиска ще стигнеш до Астрономическата обсерватория на СУ „Кл. Охридски”. Основана още през далечната 1894 г., тогава едва ли някой е предполагал, че един ден тя ще се окаже в центъра на София. Днес тя е действаща само с учебна цел, но деца и любознателни посетители могат да наблюдават звездите през телескопа й.

Парк на Военната академия – най-после е отворен за граждани! Паркът е в т.нар. английски стил – прави алеи и пространства, които свободно следват релефа. Езерото във форма на буквата Ф (Княз Фердинанд), летен театър, романтични стълбища, импозантна беседка, излязла сякаш от разказите на Чехов и Тургенев. През лятото там има театрални постановки, концерти и др. За посетители паркът е отворен от 7:30 до 20:30 ч. през лятото и от 9:00 до 17:30 ч. – през зимата. В него не се допускат кучета и други домашни животни, не е позволено да се пуши и употребява алкохол, не се разрешава и политическа дейност.

Градската градина се намира в центъра – до Софийска градската художествена галерия и срещу Народния театър Иван Вазов, където има фонтани, цветни алеи, детска площадка от дърво и стара вестникарска будка, където се продава преса на чужди езици. Макар и малка по площ, градската градина е приятно място за разходка и отмора. Тя е любимо място и за шахматистите.

Университетската Ботаническа градина на СУ “Св. Климент Охридски” се намира срещу Паметника на Васил Левски, на ул. Московска 49. Създадена е още през 1892 г. по инициатива на първия български професор по ботаника Стефан Георгиев, днес тя разполага с голямо разнообразие от красиви тропични видове, многообразни колекции от кактуси, впечатляващи орхидеи, папрати и бромелии, както и на богати колекции от божури, клематиси и луковични цветя, множество дървесни и храстови видове. Градината е отворена за посетители целогодишно и е подходяща среда за провеждане на зелени училища, учебни практики, упражнения на студенти, лекционни курсове и беседи. В нея се организират сватбени тържества и представителни градински партита. Разполага и с ботанически пазар, където се предлагат разнообразни цветя за дома.
Докторската градина се намира на гърба на Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” между улиците „Оборище“ и „Шипка“. Названието си получава по името на намиращия се в него паметник на загиналите медици в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Сдружение „Приятели на Докторската градина“ организира на доброволни начала благотворителни концерти на открито, събиране на книги за училищните библиотеки в района, изложби на открито за студентите от Националната художествена академия, чествания на Деня на детето на 1 юни и др.

Южният парк е втори по площ след Борисовата градина. Той започва от кв. Иван Вазов и достига до кв. Хладилника. В края му се намира басейнът “Спартак“, любимо място е за празненства на открито, организирани от Столична община.

В Студентски град пък любимо място за разходка е паркът на НСА, където има специално изградени места и площадки за желаещите да спортуват или да се откъснат за момент от оживените софийски улици.

В Студентския парк (срещу УНСС ), където има и параклис, можеш да се разхождаш, учиш, четеш или караш колело. Подходящо място е да си прекараш времето, особено с хубава книга или добра компания.
 
Невероятно е как до един милионен град като София може да се запази живата природа! Истинска гордост са трите й планини в непосредствена близост до града и поради това достъпни и с градски транспорт: Витоша, Люлин и Плана.
 
ВИТОША
Витоша е първият парк в България и на Балканския полуостров. Обявен е една година след Лондонското определение за национални паркове. Като начало на модерен и организиран туризъм може да се приеме първият излет до Черни връх на 28.VIII.1895 г. – дело на писателя Алеко Константинов. Много посещавани от софиянци са пътеките над Симеоново и Драгалевци, Бистрица, Бояна, Владая, Железница. Други интересни места са: Боянска църква „Св. Пантелеймон“, Боянският водопад, Драгалевски манастир „Св. Богородица Витошка”, Копитото, Златните мостове, Витошки дендрариум (там има парк на предизвикателствата). Ако се чудиш по кой път да поемеш, сайтът park-vitosha.org ще ти помогне.
Как да стигнеш

За качване на Витоша има два лифта – Драгалевски (открит двуседалков) и Симеоновски (шестместен кабинков). Информация за маршрута, работното време и как се стига до лифта с градски транспорт може да намериш на planinite.info. Автобусите от София до Драгалевци и Симеоново са № 63 (начална спирка: бул. “Цар Борис III”), № 64 (начална спирка: Център по хигиена), № 67 (начална спирка Семинарията) или маршрутка № 10.

Ботаническа градина БАН – Ботаническата градина наследява Кралската ботаническа градина, която е основана през 1882 г. Тя е включена в рамките на БАН през 1947 г. Притежава най-богатите тропически колекции на Балканите! Древни цикаси! 12% от видовете кактуси в света! Прекрасни орхидеи! Намира се на Околовръстен път между Драгалевско шосе и бул. България (можеш да стигнеш с автобус № 111).
 
ЛЮЛИН ПЛАНИНА
Планината Люлин се намира на югозапад от столицата на 3 км. от Околовръстното шосе и е част от града. Тя е добро място за излети сред природата, туризъм, крос. Интересни места са:

Кокалянският манастир, строен през X в. от цар Самуил. Граден е по руски образец с много красиви фрески и икони. Близо до манастира в южна посока има малък красив водопад. До манастира се достига от Дяволския мост на р. Ведена за 45 мин пеша по пътеката над асфалтовия път. Друго популярно място е поляната с дъба кан Аспарух, наречен така, поради неговата 14-вековна възраст. Той е бил свидетел на създаването на България.

Ако пък ти се иска да отмориш очите си, като прекараш няколко часа край вода, ето две идеи:

Езерото Панчарево е дълго около 5 км и широко около 1 км. През седмицата там е много спокойно. Има лодки водни колела под наем (псст, подходящо място е за романтична среща), риболовът и къпането се извършват в строго определени зони. До Панчарево се стига с автобуси №1 и №3.

Язовир “Искър” се намира на 25 км от града. Това е вододайна зона на София. През седмицата също е спокойно, а през уикенда има много рибари. Тук се намира и туристическият комплекс Щъркелово гнездо.