или как да се пребориш с предразсъдъка “млад и безотговорен”

Без да те затормозяваме излишно, ще ти обърнем внимание на няколко много важни за хармоничното съжителство на всички софиянци правила:

Пази чисто и не съсипвай имуществото на София – не заради глобите на Общината за правене на боклук, а защото си отговорен гражданин.

Когато пускаш силна музика вкъщи, знай, че през панелките на общежитията всичко се чува и пречиш на съседите. Има пределни норми за шум, а шумните увеселения направо са забранени в жилищните сгради в часовете между 22:00 и 8:00 ч. Свиренето на музикални инструменти и пеенето за обучение, репетиране, преподаване и музициране може да става само от 08:00 до 14:00 ч. и от 16:00 до 22:00 ч. (виж НАРЕДБА № 1 за обществения ред на територията на Столична община).

Когато пътуваш с градския транспорт, има няколко простички правила, спазването на които води до удобството на всички:

  • Качвай се и слизай пъргаво от транспортното средство;
  • Приготви са да слезеш още на предната спирка; ако е препълнено с хора, навреме си пробий път в навалицата до вратата;
  • Когато се качваш, не оставай на вратата, а влез навътре в превозното средство, защото много често се оказва, че вътре е празно, а има скупчване на вратите. Така хората не могат да се разминават и качват нормално;
  • Ако имаш багаж, който е с размери над 40х40х60 см, обърни внимание, че в градския транспорт той се таксува с още цял един билет. Много често глобяват за това! (виж Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община);
  • В маршрутките заявявай силно, ясно и достатъчно рано къде искаш да слезеш, защото обикновено е необходимо време за престрояване, за да може шофьорът да спре.

Ако ползваш автомобил, внимавай къде паркираш. Вярно е, че София има голям дефицит на места за паркиране, но това не означава да паркираме където си искаме, нали? Мисли за пешеходците и хората с  бебешки колички. Използвай само предвидените за паркиране места.

Ако имаш домашно животно, не го изоставяй на улицата. Почиствай след него, когато го разхождаш. Много внимавай да не напада хора. Непременно прочети наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни на територията на Столична община.