Уважаеми студенти,
добре дошли в София!

 

Радвам се, че сте избрали да получите образованието си в София.
Идвайки в столицата на България, имате възможност да се обучавате в университети с традиции и да бъдете в един от най-древните, но и съвременни градове в Европа.  Ще можете да видите уникални забележителности, хилядолетна история и култура. Ще бъдете част от динамичен и развиващ се град, какъвто е София, като  политически, административен, икономически, научен и образователен център, място за бизнес срещи, за значими международни форуми.

Водени от грижата за младите хора, защото това за нас е инвестиция в бъдещето, Столична община работи за развитието на града във всички сектори: изграждаме най-екологичния и бърз транспорт – метрото, строим велоалеи, подобряваме градската инфраструктура, реконструираме паркове, спортни и детски площадки. В повечето обществени места, заведения и паркове в София има безжичен интернет. С най-големия на Балканите скейтборд парк в „Студентски град”, както и най-модерната многофункционална спортна зала, София разполага с разнообразни места за спорт, отдих и забавления.

Широка палитра от изложби, концерти, фестивали изпълват културния календар на столицата. Откриваме нови музеи. Издигнахме кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019. Тази инициатива присъединява града ни към културния календар на Европа и поставя пред нас нова обединяваща кауза, което надявам се ще привлече и вас – студентите.

София град на младите хора е една от темите, които ще бъде фокус на кандидатурата на София за европейска столица на културата. Много млади творци от България и Европа ще намерят сцена за изява на своите творби. Това ще направи градът  ни по-цветен, модерен и динамичен.

Убедена съм, че в София ще получите възможност за личностно и професионално развитие, ще намерите нови приятели и ще бъдете приобщени към живота на града. Нека това да ви обогати духовно и ви накара да обичате София, студентските години, независимо къде ще продължи житейският ви път.

Йорданка Фандъкова,
Кмет на Столична община