или къде можеш да се настаниш в София

Студентско общежитие
Кандидатства се по електронен път в сайта на поделение “Социално обслужване” на твоя университет. При настаняването:

  1. Заплаща се в касата – наем, гаранционен и семестриален депозит за стаята – в случай, че повредиш нещо, парите за ремонта се взимат оттам;
  2. Попълва се настанителна заповед, която се предава на домакина, и картон (нещо като лично досие), към който се прилагат 3 снимки;
  3. Попълва се картон за имуществото на стаята. Малко е смешен, написан е в стил „един под, един таван…“, но е необходим, поне на домакините.

Студентски град… страхотно място за новодошлия студент! Бързо разбираш защо се казва, че „Студентски град никога не спи“. Оживлението действа успокояващо – „Какво пък толкова може да ми се случи, виж колко студенти има наоколо – щом те са се справили, значи и аз мога.”  После обаче те посреща стаята ти. Има няколко реновирани блока, но като цяло общежитията са амортизирани. Понякога е необходимо освежаване на банята и стаята с латекс и балатум. Смяната на последното обикновено се прави при наличие на неприятни животинки от вида Blatta orientalis, иначе казано – хлебарки. Поделенията “Социално и битово обслужване” на всеки университет инициират профилактични мерки срещу хлебарки и дървеници – няколко пъти годишно общежитията се обработват срещу инсекти, така че спокойно.

Квартира
Разгледай imoti.net, sakvartiranti.info или някой от вестниците с обяви. Ако се свързваш с фирма-посредник, задължително се информирай предварително за нейната комисионна.

Багаж
Ако нямаш приятел с кола, който да ти помогне с пренасянето, в интернет ще намериш много фирми за хамалски услуги, в които работят главно студенти, виж например hamalipopai.bg и nosach.bg. Ако си на общежитие, имай предвид, че стаите са малки и ще имаш съквартирант(и), така че на първо време вземи само най-необходимото.

Нанасяне
След почистването идва приятната част – подреждането на твоето ново жилище. Не допускай пораженческата мисъл „Тук съм за малко, няма защо да полагам грижи и усилия“ – живей тук и сега. Ето няколко предложения как да направиш мястото по-уютно: организирай си кът за любими вещи, спомени, картички, снимки, плакати; вземи си растение в саксия; сложи си завески; купи си хубава нощна лампа; украси; поддържай приветливо и чисто…

Интернет
Най-популярният от доставчиците в Студентски град е Мегалан, но, разбира се, има и други. Интернет предлагат и трите мобилни оператора. Безплатен безжичен интернет можеш да ползваш в повечето паркове, кафенета, барове и ресторанти.

Телевизия
Можеш да се абонираш за цифрова телевизия при Близу или Булсатком. Мегалан предлагат iptv.megalan.bg с 11 ТВ програми – безплатно за интернет абонатите на фирмата.
На predavatel.com/bg  и на tv.club-bg.org също можеш да гледаш телевизия безплатно.