или как можеш да се докоснеш до чужди култури, без да излизаш от София

Както всяка модерна столица, София също е привлекателна дестинация за хора от целия свят. Някои от тях идват само за уикенда, други за цяла седмица, трети за един семестър, а четвърти и пети са мигранти и бежанци и остават значително по-дълго. При всички положения във всеки един момент в София се провежда среща между културите, която би могла да обогати всички ни. Понякога това се случва тъкмо под носа ни, а ние дори не подозираме…

Културни институти
Като част от дългосрочната политика за популяризиране на държавите, много от тях отварят културни институти в чужди страни, около които гравитират и гражданите на съответната страна. Тези институти обикновено предлагат езикови курсове, имат библиотеки, организират изложби, кино прожекции, представяния на книги и т.н. За пълноценното общуване между културите на разположение често има заведения, където се сервират традиционни напитки и ястия. Можеш да хвърляш по едно око на програмата на културните институти в София – Британски съвет, Френски културен институт, Гьоте институт, Институт Сервантес, Италиански културен институт, Чешки институт, Унгарски културен институт, Руски културно-информационен център и др.

Общности на чужди култури
Обикновено чужденците, които живеят и работят в София, си имат места и дори цели райони, където се събират. Ако проявяваш изследователски или личен интерес, можеш да посетиш тези места и да научиш повече за културата на съответните общности, да разбереш повече за живота им в България, да упражниш езика си, с една дума – да видиш колко е пъстър светът!
В района около Женския пазар например можеш да срещнеш араби, турци, кюрди, евреи; малките улички са пълни с интересни места, които си струва да изследваш – можеш да си купиш сос от нар, екзотични подправки, плодов тютюн за наргиле, иракски хляб (не пропускай да посетиш пекарната на ул. Цар Симеон 75); можеш да отидеш на бръснар или фризьор (арабите са майстори!); да хапнеш истински дюнер и какво ли още не.
Deutsch in der Kneipe е проект на немската общност в София – веднъж месечно в различни барове и клубове немски студенти, млади бизнесмени, музиканти, артисти, както и немскоговорящи българи се събират, за да пийнат, да си поприказват и да потанцуват. За предстоящи събития следи на facebook.com/groups/deutsch.in.der.kneipe.

Кухня
Освен в търсене на нови кулинарни преживявания, някои хора посещават ресторантите с чуждестранна кухня, за да се срещнат отблизо с хората от дадена страна. Въпреки кризата тези ресторанти все още са тук и те очакват. В София има най-различни заведения – индийски, непалски, японски, китайски, иракски, кюрдски, френски, ирландски, британски, немски, руски, турски, гръцки, испански, марокански, италиански, тибетски, аржентински, унгарски, сръбски, арменски, ливански, корейски… Ето няколко любими места, които си струва да посетиш с повод или без – мароканския Анет (ул. Ангел Кънчев 27), индийския Кохинор (ул. Хан Аспарух 3), японския Хамачи (ул. Орфей 3), кюрдския ресторант за бързо хранене Aвразия (бул. Христо Ботев 42)
А тъй като на всички е известно, че храната сближава, от първата половина на 2011 г. в София веднъж месечно се провежда неформалната инициатива Мулти-култи китчън. Всеки месец културната платформа има страна-гост, която представя страната си чрез презентация, песни, танци, снимки… и кухня! Приготвяйки и после похапвайки традиционните ястия заедно, хората имат възможност да се опознаят и да създадат нови приятелства. За текуща информация за следващи Мулти-култи китчън събития, намери групата им във Фейсбук.

Хостели
В София има изненадващо голям брой хостели, които приютяват за някой и друг ден хора от целия свят. Обикновено това са младежи, които предпочитат да пътуват евтино и за които неформалната среща със себеподобни е съществена причина да напълнят раниците и да хванат самолета. Струва си да споменем Арт хостел: Usually We Spend Our Time in the Garden (ул. Ангел Кънчев 21А или на art-hostel.com) – от много години той е домакин на такава среща между културите, като освен в градината, това се случва и в бара в мазето на къщата. Освен че можеш да пийнеш едно в компанията на конгоанци, сирийци и тайландци, хвърляй едно око и на предстоящата програма, защото в хостела редовно има концерти, четения, изложби, работилници и т.н.