за да си подпреш дивана или да направиш впечатление – книгите винаги са от полза

През студентските години, а и по-нататък, несъмнено ще ти се наложи да прочетеш доста книжки. Какво предпочиташ – хартия, електронен четец, компютър или телефон? Или може би харесваш “четенето с уши”? Какъвто и да е форматът, най-старата медия си остава все така нужна, за да получиш задълбочена и пълна информация, която да разширява хоризонтите ти и да ти служи в ежедневието. Четенето на романи пък ще развие емоционалната ти интелигентност, казват психолозите, така че също не го подценявай.
Така или иначе – откъде можеш да си набавиш книги в София, далеч от домашната библиотека?

Традиционна библиотека
Всеки университет има библиотека и твоят едва ли прави изключение. Така срещу скромна такса и заверена студентска книжка ще имаш достъп до всички заглавия, с които разполага книжният й фонд. Някой факултетни библиотеки разрешават заемането за вкъщи, а други ще те принудят да четеш на място. Провери как е положението при вас и си прецени.
Ако ти трябва нещо по-трудно за намиране, най-добре иди в Университетска бибилиотека (в двора на Ректората на СУ), където ще те обслужат бързо, или в Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” (бул. Васил Левски 88), където може и процедурата да е по-тромава, но пък има всичко. През 2009 г. Британският съвет дари целия си книжен фонд на Библиотеката по англицистика и американистика на Софийския университет, така че това е твоето място за книги на английски. И трите библиотеки са отворени за външни читатели.

Онлайн библиотека
Сигурно знаеш, че за да влезе интелектуалната собственост в т.нар. public domain, тоест – при книгите – да стане свободна за разпространение, трябва да минат 50 или 70 години от смъртта на автора й (според законодателството на различните държави). Най-голямата онлайн библиотека с такива творби е Библиотеката Гутенберг (кръстена на онзи симпатичен германец Йоханес Генсфлайш цур Ладен цум Гутенберг, който полага основите на съвременното печатно книгоиздаване) – книги на всички езици и във всички формати са събрани за свободно ползване на gutenberg.org.
От българските онлайн библиотеки най-богата е популярна е chitanka.info. Запиши си още две местенца; може и да не са съвсем легални, но ще ти свършат прекрасна работа за книги основно на английски и испански – library.nu (pdf, epub) и торента isohunt.com (mobi, mp3).

Твоята нова домашна библиотека
Някой умник беше казал, че човек става самостоятелен, когато започне да гради своя собствена домашна библиотека. Ти можеш да я напълниш както с нови, така и с вече четени книги (втора ръка). Новите, иска ли питане, търси в книжарниците. Във всеки мол има по една, но ако си фен на малките книжарнички с отношение, непременно посети Нисим (бул. Васил Левски 59), Български книжици (ул. Аксаков 10) или Алтера (ул. Екзарх Йосиф 37) или Книги и… (ул. Фритьоф Нансен 37А, вход откъм ул. Любен Каравелов). Може би най-богатата онлайн книжарница е books.store.bg, която наистина знае как да остави клиента доволен.
Стари книги можеш да търсиш както по кашоните по протежението на Солунска в отсечката бул. Витоша – пл. Славейков и на самия пл. Славейков, така и онлайн – при това на доста по-добри цени. Кnizhen-pazar.net е едно чудесно място, където всеки може да предложи за продажба книгите, към които не смята да се връща (разбирай: има доста учебници). Мястото за по-редки, но и значително по-скъпи книги е антикварната книжарница Алба (ул. Иван Вазов 38 или на alba-books.com).  Ако търсиш ценни стари учебници и книги по природните науки – антикварната книжарница на ул. „Св. Наум“ № 49 е твоето място.
За книги на чужди езици и особено за втора ръка използвай ebay.co.uk и amazon.co.uk. Bookdepository.co.uk пък предлага безплатна доставка, която не вярваме да откажеш. Ако не ти се чака минимум седмица, посети на място или онлайн верига Книгомания – предлага много художествени и нехудожествени заглавия на английски, испански, немски, френски, руски, наред с тези на български.

Панаир на книгата
Два пъти годишно (около 24 май и около Коледа) в НДК се провежда Панаир на книгата, който, макар да търпи критики откъм организация, е чудесно място да си набавиш книжки с големи отстъпки. Допълнителен плюс е, че издателите излагат почти цялата си продукция и тук е мястото да откриеш нещо, което отдавна търсиш по книжарниците. Можеш също да използваш случая да си поговориш с издателите за това какво ти харесва и какво не, какво би искал да видиш преведено на български и т.н. За новини около Панаира следи сайта на организаторите, Асоциация “Българска книга”.

Bookcrossing
Има и още един начин за намиране на книжки – световното движение Bookcrossing има своите горещи места в София! Според членовете на това движение книгите са свободни и искат да бъдат четени от колкото се може повече хора, затова им поставят стикер с номер и ги пускат да пътуват по света! За повече инфо, както и за актуално местоположение на книги в София, разгледай bookcrossing.com. Една друга онлайн общност е българският форум Предай нататък книга, където книгите също пътуват между непознати, но по предварително направен списък (на принципа на т.нар. bookring, защото книгата накрая се връща при собственика си). Още едно място, което си струва да се посети, е приказното магазинче за дрехи втора ръка Sedgwick (ул. Мальовица 2 или потърси страницата му във Фейсбук). На долния етаж собственичката е направила импровизирана библиотечка, от която всеки може да си вземе книжка, стига сам да остави някоя.