или какви са различните начини за придвижване в София

Животът в София е много динамичен и за да се справиш, ще ти се наложи да усвоиш тънкостите на придвижването в градската джунгла.

С двата крака…
Ходенето пеша е несъмнено много полезно и приятно, особено ако минаваш през парк. В София е препоръчително по-скоро за къси разстояния. Понякога в час пик може и да изпревариш колегите ти с градския транспорт или дори тези с такси. Добре е да ползваш тротоарите, винаги да пресичаш на пешеходна пътека или през подлез.

На две колела…
Велосипедът е най-свежият вариант за придвижване в София, защото е бърз, здравословен, евтин и приятен. Преди да се снабдиш с колело, провери дали там, където живееш, и там, където учиш, има велопаркинг или поне удобно място, където да го заключваш – в София това е задължително. След това помисли за ежедневния си маршрут – откъде да минаваш, така че да не караш по натоварените булеварди и да използваш максимално изградените велоалеи. В София те не са малко и продължават да се увеличават. Подробна карта можеш да намериш на страниците на този пътеводител. Препоръчваме също да разгледаш сайта на сдружение Велоеволюция. Имай предвид, че наличието на велоалея само по себе си не е гарант за безопасност, както и обратното – че липсата на велосипедна структура не означава невъзможност да се ползва велосипед. И в двата случая ще ти трябват специфични знания и умения за придвижване в софийската градска среда. Ако се затрудняваш, можеш да се обърнеш към нашите приятели от Велоеволюция – те предлагат точно такова обучение, при това напълно безплатно.

На четири колела…
Ползването на личен автомобил в София не е много практично за един студент – излиза скъпичко, създава допълнителни грижи и докато свикнеш с натоварения трафик, може да се окаже опасно… Ако все пак имаш кола и не искаш да се разделяш с нея, отдели време и енергия в началото да я караш само в ненатоварените часове, за да посвикнеш с движението в града. Може да си много добър шофьор, но не всички в София са такива, така че внимавай. А и не забравяй, когато паркираш в широкия център, да погледнеш дали си в т.нар. “синя зона” – има маркировка и знаци, които указват това. Таксата за паркиране в тази зона е 1 лв./час, срещу нея получаваш талон, който слагаш на таблото на колата на видимо място. Талоните се продават от служители с жълти сигнални жилетки – ако няма такива наоколо, можеш да пуснеш есемес с номера на автомобила на номер 1302. Ако не го направиш, когато се върнеш няма да намериш колата си – т.нар. “паяци” обикалят непрекъснато и извозват неправилно паркирали автомобили до съответните паркинги. За да разбереш откъде да си вземеш колата, трябва да се обадиш на тел.: 02/983 67 47

Може би тук трябва да споменем и такситата. В София цените са средно около 60 ст. за километър, но винаги първо гледай ценоразписа на предното или страничното стъкло.
Маршрутните таксита или т.нар. “маршрутки” са удобен превоз, макар и често да се чувстваме натъпкани като стриди в тях. Билетчето струва 1,50 лв. Колкото и да се говори, че ще ги спират, засега все още летят по софийските улици и можем да ги ползваме.

С масовия градски транспорт
Това е най-разпространената форма за придвижване в София и ако не беше пълната загуба на лично пространство, сигурно щеше да бъде и най-удобната. Карта с маршрутите на автобуси, тролейбуси, трамваи и метро ще намериш на страниците на пътеводителя. Но първо отиди в някое от бюрата на Центъра за градска мобилност и си извади абонаментна карта – като редовен студент ти се полага голямо намаление. Задължително си носи заверена студентска книжка и снимка.

Междуградски транспорт:
В София има няколко бюра за предварителна продажба на автобусни билети – освен на Централна автогара, има и в Студентски град – на спирката на Зимния дворец, както и на втория етаж в South Mall и между 57 и 58 блок отново в Студентски град.

Полезни връзки