ако си от хората, които от време на време се хранят, тази глава е тъкмо за теб

На твоята възраст навярно вече имаш изградени хранителни навици, които обаче ще претъпят някои промени, след като заживееш самостоятелно в София. Хубаво е да бъдеш съзнателен, да правиш разлика между “ядене” и “хранене” и да направляваш целия процес, вместо да се оставиш по течението на т.нар. “боклучава храна” и “ами всички така правят”, защото тялото е твоята вярна машина, с която ще прекараш остатъка от живота си и всичко ще бъде по-лесно за теб, ако я държиш в изправност. Затова старай се да си осигуриш възможно най-качествена и разнообразна храна в неголеми количества!

Вкъщи
Студентските години са идеалното време да спазваш златното правило поне 50% от храната, която приемаш за деня, да бъде в естествен суров вид – салатите и без друго са най-лесното, бързото и евтиното, а и няма как да ти омръзнат, защото пазарите и магазините предлагат всевъзможни сезонни и вносни плодове, зеленчуци, семена и ядки. Имай предвид, че пазарът в Студентски град до Зимния дворец е много скъп! Най-евтините плодове, зеленчуци, семена и ядки са на Женския пазар, а след като си в района, имай предвид, че до Централна баня (зад Джамията), можеш да си налееш свободно топла минерална вода. Преди да я пиеш обаче, изчакай 24 часа! Освен от твоето желание, нещата вкъщи до голяма степен зависят от кухненското оборудване, с което разполагаш, но дано имаш поне един котлон, защото котлон означава супи, яхнии, паста, ризото, фритата, палачинки и т.н. Ако не се гордееш с много опит в готвенето, довери се на кулинарните блогъри – те обясняват всичко толкова подробно, че е трудно да сбъркаш някъде. За начало прегледай например kulinarno-joana.com, piknik13.wordpress.com и vkuhniata.wordpress.com. Нещо ни подсказва, че и майка ти ще бъде щастлива да помогне, пък макар и по телефона!

Навън
Държавата се грижи за изхранването на студентите, като субсидира столове към държавните университети и така те имат възможност да предлагат ястия на доста ниски цени. Качеството може и да не е като на домашните гозби, но определено е за предпочитане пред баничките и сандвичите. Ето основните студентски столове, подредени от нас в рейтинг, който се базира на баланса между качество и цени:

   1. Столът на УАСГ (ВИАС) – голямо разнообразие, добре приготвена храна. При липса на подходящи ястия, вегетарианците винаги могат да разчитат да им приготвят нещо на момента. Има избор на салати и кисели млека. Чисто е, персоналът е дружелюбен, цените за салата-основно-десерт са между 1.80 и 3.00 лв. Затворен е от 14:00 до 17:00 ч., когато се приготвя вечерята.
   2. Стол 33 (УНСС) – голямо разнообразие, малки порции. Всеки ден има различно приготвена риба, има ястия и за вегетарианците. Освен това има възможност за закупуване на допълнителни напитки. Работи от 11:00 до 20:00 ч. без прекъсване, храната може да се взима и за вкъщи. Хранене в този стол ти излиза около 2 лв.
   3. Столът на 4ката (блок 4 на СУ) – има голям поток от студенти, храната е вкусна, а цените са по студентския джоб.
   4.  Столът в Ректората на СУ (Центъра) – може би най-посещаваният стол, по всеобщо мнение храната е добре приготвена.
   5. Столът на 40-ти блок на МУ – обикновено храната е топла и приготвена добре, предимно с месо.
   6. Столът на НСА (в двора на НСА) – готвят много вкусно, но особеното е, че изискват документи за удостоверяване, че си възпитаник на Спортната академия – все пак храната е предвидена за спортистите и е съобразена с техните режими.

Години наред София беше град, който не знае как да се храни набързо – на всеки ъгъл имаше  заведения за т.нар. “боклучава храна” и нищо друго. Кризата обаче я промени към добро и все по-често забелязваме новооткрити заведения за бързо хранене, които предлагат салати, супи, прясна паста, хубави сандвичи, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове и примамливи прясно приготвени десерти. Препоръчваме Supastar (ул. Цар Шишман 8), Fresh Break (ул. Солунска 43) и Go Pasta (ул. Рачо Димчев 10). Появиха се и доста магазини за здравословни и био продукти, чиито продавачи с радост ще ти обяснят какво е киноа, кокосово масло и годжи бери и защо е добра идея да ги включиш в диетата си. Много мили са в Смесения магазин (ул. Аксаков 22), а и правят страхотни сурови десерти с непознати съставки. Радваме се и на хубави пекарни, чийто примамлив аромат ще те заведе до хрупкави фокачи, ябълкови пайове и джинджифилови сладки. Такива са Ma Baker (бул. Скобелев 7) , Слънце и луна (ул. Уилям Гладстон 18Б) и Jovan The Dutch Bakery (ул. Ангел Кънчев 37).

Изборът от ресторанти е почти безкраен, като повечето от тях имат обедно меню на по-ниски цени. Най-популярни сред студентите са веригите пицарии Mr. Pizza, Дон Домат, Кривото, О’Шипка, защото предлагат салати, паста, пици, аламинути, скара, десерти. И в центъра, и по кварталите често срещани са заведенията с готова храна, обикновено българска кухня, която можеш да хапнеш на място или да вземеш за вкъщи или за работа. В София човек има възможност да се докосне и до най-различни национални кухни – повече за тях можеш да прочетеш в глава Среща със света.